Hvordan regne gjennomsnitt

Hvordan regne gjennomsnitt? Her er en enkel metode til hvordan regne gjennomsnitt som alle klarer enkelt og greit. Lykke til!

Det er gøy når du forstår det

Ved fødselen kommer du umiddelbart i kontakt med gjennomsnittet. Din høyde og vekt måles umiddelbart og sammenlignes med gjennomsnittet av alle barn som er født. På denne måten kan man analysere om du har det “bra” eller “ikke bra” i forhold til de andre barna.Når du går på barneskolen, brukes gjennomsnittet for å fortelle deg om du er en god elev eller ikke.

Gjennomsnittet er til stede overalt i samfunnet vårt: på skolen, på jobben, på TV, … Gjennomsnittlig høyde, gjennomsnittlig oppførsel, gjennomsnittslønn, gjennomsnittsalderen du lærer å gå, gjennomsnittsalderen du lærer å lese, … .

Og det er derfor vi vil forklare deg hvordan du beregner gjennomsnittet. Vi vil bruke historier, daglige situasjoner, for å forklare det for deg. Disse små historiene vil få deg til å forstå hvordan du skal beregne gjennomsnitt.

La oss starte med et enkelt eksempel:

Mats og Kjetil dro til butikken og kjøpte godteri. Mats kjøpte 2 godterier og Kjetil 4 godterier. Totalt har de 6 godterier. Men de lurer på hva de trenger å gjøre for at begge skal ha like mye godteri. For å finne ut av dette må de beregne gjennomsnittet av godteriet de har. 

Så det er 2 personer i denne historien, Mats og Kjetil, og 6 godterier. Du må dele godteriet med personene: 6/2 = 3. Den gjennomsnittlige mengden godteri de har er 3, så Kjetil må gi ett godteri til Mats for at de skal ha like mye godteri.

Vi skal gjøre det litt vanskeligere i neste historie:

Jonas jobber på en gård hvor han selger egg. Mandag, torsdag og fredag ​​solgte han 6 egg. På tirsdag solgte han 5 og på onsdag solgte han 0 egg. Han vil vite hvor mange egg han solgte i gjennomsnitt denne uken. 

Feilen mange mennesker gjør med dette eksemplet er at de beregne eggene han solgte og deler dem på dagene han solgte egg, 4 dager. Men for å vite hvor mange egg han solgte i gjennomsnitt denne uken, må du dele eggene på alle ukedagene, 5. Så det blir 23/5 = 4,6. 

Jonas solgte i gjennomsnitt 4,6 egg om dagen.

La oss avslutte med en vanskelig historie for å se om du forstår det:

Tre venner dro til byen lørdag kveld. Først dro de til en restaurant der Ole betalte regningen, 740 kr. Så gikk de på kino og Jens betalte for popcorn, 310 kr, mens Kari betalte billettene, 450 kr. De bestemmer seg for å dele kostnadene likt på slutten av kvelden. Så hvem trenger å gi penger til hvem? Totalt har de brukt: 740 + 450 + 310 = 1500 kr. Det er tre personer, så hver person må betale: 1490/3 = 500 kr. 

Ole er den eneste som ikke trenger å betale noen penger. Kari må betale 50 kr til Mark og Jens må betale ham 190 kr.

Men hva om det var en fjerde person som ikke betalte noe i løpet av natten i byen? 

Da må du dele den totale summen av penger på 4: 1500/4 = 375 kr.

I dette tilfellet må den fjerde personen betale 365 kr til Mark og 10 kr til Kari. Jens må betale 65 kr til Kari. 

Nå som du vet hvordan du skal beregne gjennomsnittet, vil du alltid kunne dele regningen likt.