Hvordan regne prosent

Hvordan regne prosent? Her er en enkel metode til Hvordan regne prosent som alle klarer enkelt og greit. Lykke til!

Finn ut hvor mye rabatten er før du kommer til kassa

Prosentandeler finnes overalt rundt oss. Det er derfor nyttig å vite hva prosentandeler er, hva de betyr og hvordan man beregner dem. Å vite hvordan du skal beregne prosentandeler vil hjelpe deg med ikke bare å score bra på en matematikktest, men også i den virkelige verden. De brukes til å beregne tips på restauranter, finne ut næringsinnholdet i maten din, eller til og med bestemme statistikk over favoritt idrettslaget ditt. Det er ikke så vanskelig som du kanskje tror.
Nedenfor kan du lese hvordan du kan beregne prosentandeler på forskjellige måter. 

Hvordan regne prosent

Først må du vite hva en prosentandel representerer. Det er et uttrykk for en del av helheten. 0% som representerer ingenting, mens 100% representerer hele beløpet. Alle de andre prosentene ligger et sted mellom disse to.

La oss se på et eksempel:.

Si for eksempel at du har 10 epler. Hvis du spiser 2 epler, så har du spist 2 av de hele 10 eplene. Vet du hvordan du må beregne hvor mange prosent av eplene du har spist? Du gjør dette ved å dele eplene du har spist av alle de 10 eplene. Så i dette eksemplet må du dele 2 med 10, noe som gir deg 0,2. Da må du multiplisere 0,2 x 100 for å se hvor mange prosent av eplene du har spist. Så da blir formelen 2/10 × 100% = 20% spist. Hvis du vil vite hvor høy prosentandel av eplene som er igjen, trenger du bare å gjøre 100% – 20% = 80%. Så det er 80% (8 epler) av eplene igjen.

La oss se på et annet eksempel, denne gangen litt vanskeligere, for å sikre at du forstår hvordan du skal beregne prosent. La oss for eksempel si at vi har en pott med 1345 hvite kuler og 365 svarte kuler. Hvis vi legger dem sammen, får vi 1710 kuler. I dette tilfellet er 1710 det totale antallet kuler i potten og tilsvarer derfor 100%. Men nå som du vet hvor mange kuler det er i potten, vil du gjerne finne ut av hvor høy prosentandelen er av de svarte kulene.

For å finne ut av dette må du dele de svarte kulene med totalt antall kuler. Så du må dele 365 med 1710 og da får du 0,213. Konverter dette desimaltallet til en prosentandel. Men hvordan gjør du dette? Vel, det er veldig enkelt. Multipliser resultatet fra forrige trinn med 100. I dette eksemplet med kulene må vi multiplisere 0,213 med 100, noe som gir 21,3 eller 21,3%.

Ekstra:

En enkel måte å multiplisere et desimaltall med 100 er å flytte desimaltegnet to steder til høyre.

Før vi lukker denne artikkelen, vil vi gi deg 1 eksempel til, og dette kan være den viktigste grunnen til at folk vil lære å beregne prosent. Det er beregningen av rabatten. Dette er en veldig enkel måte å beregne en rabatt på, men du må vite nøyaktig hva rabattprosenten er. Så sjekk alltid nøye hvor mye prosent rabatt som gis. Først må du bestemme det motsatte antallet av rabattprosenten. Du beregner dette ved å trekke i fra rabattprosenten med 100%. Hvis du vil kjøpe bukser med 40% rabatt, er det motsatte tallet 60%. Da må du konvertere motsatt prosent til et desimaltall.

For å konvertere en prosentandel til et desimaltall multipliserer du det med 0,01 eller flytter desimaltegnet to steder til venstre (som tipset vi ga deg i forrige eksempel). I dette eksemplet blir 60% konvertert til 0,6. For å finne ut hva den nedsatte prisen er, multipliserer du den opprinnelige prisen med det nye desimaltallet. Hvis den opprinnelige prisen på buksene du vil ha er 400kr, multipliserer du med 0,6. Resultatet er 240 kr. Dette betyr at skjorten har en nedsatt pris på  240,kr -.

Fra nå av vil du alltid kunne beregne riktig prosentandel med hjelp av disse enkle formlene.